Somewhere

Een paar weken geleden zag ik Somewhere van Sofia Coppola. De film gaat over een ongelukkige acteur die in een hotel in Hollywood woont en enigszins opleeft als hij zijn dochter, Cleo, te logeren krijgt.

De film heeft een open einde.

Joyce Roodnat schreef in haar column 'Naar de dood in een zwarte Ferrari' (NRC, 23 april 2011):

“De acteur redt het vaderschap niet. Kind weg. Hij pakt de Ferrari, rijdt geen rondje, maar rechtdoor, de Amerikaanse prairie in. Hij remt, stapt uit en loopt het niets in, voor het eerst vastbesloten. Heldhaftig. Ik weet dit is zijn einde.’

Roodnat denkt dat Johnny Marco zelfmoord gaat plegen.

Die interpretatie strijkt, volgens mij, radicaal tegen de vleug van de film in.

Somewhere suggereert eerder dat het contact met zijn dochter het begin van Johnny Marco's redding is.

Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop Cleo (Cleopatra = vaders eer/pracht) wordt geïntroduceerd: JM ligt te slapen en als Cleo een hartje op het gips van zijn gebroken arm tekent, wordt hij wakker, het lijkt wel of zijn dochter hem tot leven wekt. Het is ook geen toeval dat Cleo erbij is als JM's arm is geheeld en hij het gips er met een stanleymes af haalt.

De zwarte Ferrari waar Roodnat over schrijft symboliseert JM’s depressie, net als zijn zwarte zonnebril trouwens. Aan het begin van de film rijdt hij rondjes met die auto, aan het einde loopt hij er juist van weg. De liefde van en voor zijn dochter hebben hem beter gemaakt.

Regisseuse Coppola en hoofdrolspeler Stephen Dorff zeggen in een interview met Culturevulture het volgende over het slot van Somewhere:

It was important to see his [JM's] expression. I wanted the ending to be hopeful and optimistic, that he was starting a positive phase," Ms. Coppola explained, referring to the smile on Johnny's face in the penultimate shot. To further dispel any fears of Johnny's future, Mr. Dorff gave his own interpretation: "I saw the movie's ending as a beginning; I always saw the movie as being about an adolescent father becoming a man."

Vooral die opmerking van Dorff is interessant. Johnny Marco maakt in de film een korte periode van regressie door, daarna wordt hij misschien volwassen. Wat dat ook mag betekenen.

Affiche: IMDB.